19 lipca 2013

179.

Karobowe ciasto fasolowe podane z
jogurtem naturalny ze skrojoną śliwką

Wczorajsze drugie śniadanie i obiad :) Wypróbowałam nowe rzeczy, smaki.

Calzone ze szpinakiem, ricottą, pieczarkami i cebulą
PRZEPIS (1 porcja)
/ na ciasto/
- 1/2 mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 mąki pszennej
- 70ml mleka
- 1 łyżeczka suszonych drożdzy
- pół łyżeczki brązowego cukru i szczypta soli
/ nadzienie /
- 200g rozmrożonego szpinaku
- 2 duże łyżki ricotty
- 5 pieczarek
- około 50g cebuli (według uznania)
- przyprawy (chili, czosnek, pieprz, sól)
Podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim cukier, drożdże i odstawiamy na kilka minut. Obie mąki wsypujemy do miseczki i dodajemy podrośnięte drożdże.  Wyrabiamy i odkładamy do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie odsączamy odmrożony szpinak z wody, doprawiamy, dodajemy pokrojone pieczarki i cebulę (można podsmażyć, ale według mnie nie ma takiej potrzeby). Na końcu dodajemy ricottę. Odstawiamy na chwilę do lodówki by smaki się nieco przegryzły. Ciasto cienko rozwałkujemy na kształt koła, nakładamy nadzienie i zalepiamy jak tradycyjnego pieroga. Następnie wsadzamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach. Smacznego :)


Pomidorowa quinoa z jajkami w koszulkach posypane natką pietruszki






12 komentarzy:

  1. Na calzone się wprasza, wyszło Ci idealne. Mogę przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis już dodany :) Dziękuję.

      Usuń
    2. To i ja dziękuję :)

      Usuń
  2. Calznone uwielbiam!
    Akurat mam zamrożone ciasto. Muszę jutro zrobić na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam calzone , a z takim nadzieniem z checia bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja tam się wpraszam na wszystko, tylko w odwrotnej kolejnośc, coby ciasto zostało na sam koniec, na sam smaczny deser;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mogę wpaść na takie calzone? haha :D

    OdpowiedzUsuń
  6. przepysznie nadziałaś te calzone *-* ja zrobię jednak na słodko ;D
    a ciacho na śniadanie to świetny pomysł! szczególnie tak smaczne i zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie odkrywać nowe smaki, apetyczne jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dziś urzekło mnie calzone :)

    OdpowiedzUsuń