Karobowe ciasto fasolowe podane z
jogurtem naturalny ze skrojoną śliwką
Wczorajsze drugie śniadanie i obiad :) Wypróbowałam nowe rzeczy, smaki.
Calzone ze szpinakiem, ricottą, pieczarkami i cebulą
PRZEPIS (1 porcja)
/ na ciasto/
- 1/2 mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 mąki pszennej
- 70ml mleka
- 1 łyżeczka suszonych drożdzy
- pół łyżeczki brązowego cukru i szczypta soli
/ nadzienie /
- 200g rozmrożonego szpinaku
- 2 duże łyżki ricotty
- 5 pieczarek
- około 50g cebuli (według uznania)
- przyprawy (chili, czosnek, pieprz, sól)
Podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim cukier, drożdże i odstawiamy na kilka minut. Obie mąki wsypujemy do miseczki i dodajemy podrośnięte drożdże. Wyrabiamy i odkładamy do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie odsączamy odmrożony szpinak z wody, doprawiamy, dodajemy pokrojone pieczarki i cebulę (można podsmażyć, ale według mnie nie ma takiej potrzeby). Na końcu dodajemy ricottę. Odstawiamy na chwilę do lodówki by smaki się nieco przegryzły. Ciasto cienko rozwałkujemy na kształt koła, nakładamy nadzienie i zalepiamy jak tradycyjnego pieroga. Następnie wsadzamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach. Smacznego :)
Pomidorowa quinoa z jajkami w koszulkach posypane natką pietruszki