Odsmażane kluski leniwe z truskawkami i serkiem wiejskim
~~*~~
Wczoraj przeglądając swoje zapasy w lodówce zobaczyłam, że twaróg do dzisiaj ma termin. Nie mając ochoty jeść go w takiej formie postanowiłam zrobić kluski leniwe. Dzień wcześniej bo lubię bardziej odsmażane. Wyszły mi idealnie, były zbite, nie rozpadały się... Podam przepis dla chętnych.
Kluski leniwe /1 porcja/
- 125 twarogu (w moim przypadku chudego)
- 2 łyżki mega czubate mąki pszennej razowej + do podsypywania stolnicy
- ubite białko jajko + połowa żółtka
- opcjonalnie coś do słodzenia
Twaróg rozdrobić w miseczce, dodać połowę żółtka, mąkę i w razie potrzeby jakieś słodzidło. Wymieszać a następnie dodać ubite białko. Dobrze wyrobić rekami, by powstała plastyczna lekko klejąca masa. Następnie podzielić na dwie części, uformować ruloniki, pokroić w romby i delikatnie rozpłaszczać palcem. Wrzucać do wrzącej wody, wyjmować dwie minuty po wypłynięciu. Smacznego :)